Információs alkalom érdeklődőknek november 29-én 17 órától eletfababapraxis@gmail.com

Rólunk

A Praxis története

Bemutatkozásaink

A Praxis története

Bemutatkozásaink

“A szüléskísérő legfontosabb tulajdonsága az a képesség, hogy háttérben tud maradni, csöndben tud lenni, és főleg, hogy el tudja kerülni a pontos kérdések felvetését. A szüléskísérőnek hallgatnia kell, amennyit csak lehet.”

Történetünk…

praxisunk 2011-ben alakult

2011-ben Schanda Mónikával ketten (Lukács Judit) alapítottuk és indítottuk a praxist. Rövid idő után bekapcsolódott a felkészítésbe Törzsök Kata. A folyamatosan növekvő szülésszám miatt újabb év elteltével a bábai létszám szorult további bővítésre. Így csatlakozott hozzánk Csomós Patrícia, majd Vass Gabriella, később Seregi Zsanett és Király Ágnes. Az elmúlt évek alatt a társszakmák képviselőivel is igen jó együttműködő kapcsolat alakult ki. Amit nagyon fontosnak érzünk: a bábai modell szerint egyedi, személyes, egészségügyi, fizikai és lelki gondozást végzünk.  Valljuk, hogy a biztonság, a tisztelet, a béke,  a bizalom,  a jó felkészülés jelentősen hozzájárul a pozitív szülésélményhez.

Rendszeresen továbbképezzük magunkat a szülészet, a bábaság, pszichológia és a sürgősségi ellátás területén. Végzettségeink lehetővé teszik, hogy szoptatási tanácsadással illetve szülésélmény feldolgozással is segíthessük a hozzánk fordulókat.

Lukács Judit – független bába, mentálhigiénés szakember

Eredetileg informatikus vagyok, a készséget ma is jól hasznosítom. A születés és annak különféle „formái” korán érdekeltek már. Öt gyerekem született. Mindegyik születése hozott valami olyan tapasztalatot is, ami közelebb vitt ahhoz, amit most gondolok várandóskísérésről, szüléskísérésről, és ami szerint igyekszem én másokat kísérni. Az első otthonszületett gyerekem születése(aki amúgy a második) döntő változást hozott az életembe. A harmadik gyerekem születése után lettem doula, a Napvilág születésházban, és ezzel párhuzamosan kezdtem fazekasnak tanulni. Régi álom volt. Születés az is, mikor egy darab földből, agyagból, egyedi, kezem alatt született szépség lesz. Egyszerre voltam szülésnél és korongnál bábatanonc. A fazekas mestervizsgámhoz a néprajzból írandó szakdolgozatomat a születés körüli néphagyományokból készítettem.

Szülésekhez jártam. Akkor még korongoztam sokat. Mára erre nincs időm, pedig újból és újból tervbe veszem, mert hiányzik az agyag, a föld és az efféle alkotás.

Szinte folyton tanultam. Iskolában és másoktól. Szakemberektől és a nőktől. A szülésekből. Sajátélményeimből és a másokéból. Tanulok most is, hisz az élet hoz újabb és újabb tanulnivalót. Úgy hiszem, képzelem, hogy hit és alázat nélkül nem lehet az élet határterületein szolgálni. Hiszek abban is,  hogy időkorlát nélkül sem lehet. Fontos számomra az egyensúly, az élet minden területén.

18 éve dolgozom várandósokkal, kísérek szüléseket. Előbb doulaként, majd bábaként. Abban, hogy néhány éve elkezdtem mentálhigiénét is tanulni, legfőbb motivációm szakmai és személyes tapasztalataim voltak. Egyrészt szakmai válaszokat kerestem. Másrészt megerősítést reméltem a magam számára, hogy amit én gondolok a hivatásomban a segítő kapcsolatról, annak van létjogosultsága, és a gyakorlatban is megvalósítható. Minél több időt töltöttem várandósok gondozásával, szülések kísérésével, majd utógondozással, annál jobban tudatosodott bennem, hogy mennyire fontos a személyes, mentálhigiénés szemlélettel való kísérése ennek az időszaknak. Mint mentálhigiénikus és bába, a szülésélmény feldolgozásban is segítségére tudok lenni annak, aki szeretné.

2011 májusában hárman (Schanda Mónika, Vincze Felícia és én) indultunk el az engedélyeztetési procedúra rögös útján. Erről a 2011. decemberi Bábák, szülésznők szakmai folyóiratban írtam/írtunk. Sok segítséget, támogatást kaptunk.

2012. április 17-én az Életfa Bábapraxis megkapta az engedélyt, hogy hivatalosan kísérjen otthonszüléseket.

Schanda Mónikával együtt jártunk a debreceni főiskolára, majd dolgoztunk együtt a Napvilág Születésházban és Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában című könyvön is, aminek megjelenésén szintén bábáskodtam én is. A Semmelweis Egyetem szülésznő hallgatói számára három féléves tárgy lett az otthonszülés. Meghívott vendégelőadóként segíthetjük a képzést.

Most pedig az Életfa Bábapraxison belül együtt kísérünk várandósokat.

Ez egy új dimenzió. Hiszem, hogy a keretek nem feltétlen korlátok. Ugyanúgy csörög hajnalban a telefon, az attitűdöt nem befolyásolja a szabályozás, viszont határtalanul jó érzés az, hogy vállalható a választásunk.

A szüléskíséréssel kapcsolatos képesítéseim:

Debreceni Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar, Szülésznő (OKJ 5.5) – 2002-2005

Károli Gáspár Ref. Egyetem Pszichológiai tanszék, Mentálhigiénés szakember – 2006-2008

SE ETK Ápolás és Betegellátás Bsc, Diplomás szülésznő – 2006-2010

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat, Mentőápoló – 2010-2011

További szakmai képesítések, gyakorlati tapasztalatok: Napvilág Születésház, doula, bábatanonc, bába – 1998-2007

Bóna László homeopátiás alap – és középszintű kurzusa  – Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság 2003

Országos Gyógyintézeti Központ, Szülészet, Nőgyógyászat – önkéntes segítő 2005-2006

Dr. Farokh Master homeopátiás kurzusai   – Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság 2008-2010

Dr. Tinus  Smits homeopátiás kurzusa  – Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság 2008

Birth Trauma workshop,  London  – 2008

Bevezetés a pszichotraumatológiába, Magyar Családterápiás Egyesület –  2009

Pszichodráma/Önismeret, 150 óra Magyar Családterápiás Egyesület – 2008

Állami Egészségügyi Központ, Budapest, Szülészet, nőgyógyászat – 2008-2010

Elsősegély, felnőtt CPR, AED használat, Magyar Máltai Szeretetszolgálat – 2010

Újszülött CPR, Peter Cerny Alapítvány – 2011/13/15

Országos Bábaszövetség elnökhelyettes – 2013 – 2016

Semmelweis Egyetem szülésznő képzés, otthonszülés  – vendégelőadó – 2012-től

ELTE/SE SASOK (Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban) – 2014

ELTE perinatális szaktanácsadó – 2014

Schanda Mónika – független bába, IBCLC szoptatási tanácsadó

Schanda Mónika vagyok, független bába. Eredetileg közgazdásznak tanultam, és a 80-as években 5 évet dolgoztam külkereskedelemben. Négy gyerekem született, az elsőt koraszülés miatt elvesztettük. Ez a tragédia, illetve a szüléseim döntően megváltoztatták az életemet és az érdeklődésemet, aminek középpontjában azóta a családomon kívül a szülés-születés csodája áll. Három nagy gyerekem immár felnőtt és zömében a saját életüket élik. Férjem mindvégig támogatott pályamódosításomban, és helyettesített itthon, amikor szülés körüli dolgom akadt.

Először dúlaképzőt végeztem az Alternatal Alapítványnál, majd amikor az első lehetőség adódott erre, beiratkoztam a szülésznő képzőbe. 2005-ben végeztem a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskoláján szülésznő szakon, gyakorlataimat a Szent János kórházban végeztem. A szülésznőképző alatt már részt vettem a Napvilág Születésház bábatanodájában először dúlaként, bábatanoncként, majd bábaként, összesen több, mint 100 otthonszülésnél segédkeztem. Ebben az időszakban egyértelművé vált számomra, hogy a háborítatlan, beavatkozások nélkül lezajló szülések segítésében szeretnék minél több anyát támogatni, történjen az otthon vagy kórházban.

Az otthoni szülések során sokat tanultam Geréb Ágnestől és az ő körében dolgozó bábáktól. 2,5 évig dolgoztam a Telki Magánkórházban szülésznőként. A telkis kollégáimnak is sokat köszönhetek a szakmai tapasztalataim terén. Tartok szülésfelkészítő csoportokat hazánkban élő külföldi párok számára, és alkalmam volt sokuk szülésénél szülésznőként jelen lenni. Sok nő szülését kísértem dúlaként különböző kórházakban, ami tágította szakmai ismereteimet és helyismeretemet az egyes kórházakban. Fontosnak érzem ezeknek a kapcsolatoknak az ápolását illetve bővítését, mert jó kórházi kapcsolatokkal zökkenőmentesebbé tehető az esetleges kórházba szállítás.

2008-ban lefordítottam Sheila Kitzinger: Birth Crisis című könyvét, amely magyarul A szülés árnyékában: katarzis vagy krízis címen jelent meg. Ez a munka elmélyítette bennem azt a felismerést, hogy a szülés mennyire fontos az anya önértékelése és a későbbi anya-gyerek kapcsolat szempontjából, illetve, hogy alázattal figyeljem a szülés során végbemenő lelki folyamatokat is. A szülések és a gyermekágyasok kísérése során tapasztaltam, hogy manapság mennyire sok anya küzd szoptatási problémákkal. Annak érdekében, hogy az ilyen helyzetekben segíteni tudjak 2011-ben elvégeztem a SOTE Laktációs Szaktanácsadó szakát és nemzetközi szoptatási tanácsadó (IBCLC) vizsgát tettem.

2012-ben szereztem meg Lukács Judit bábatársammal az intézeten kívüli szülések kísérésére vonatkozó engedélyt az Életfa Bábapraxis Kft keretében. Örömmel és izgalommal készülünk a párokkal az otthoni szülésre és gyermekágyra.

Fontosnak érezzük, hogy akadályoztatás(önhibánkon kívül) esetén, legyenek bábák, akik helyettesíteni tudnak minket. Ők minden esetben megfelelnek a kormányrendelet előírásainak, felelősségbiztosításunk ilyen esetben rájuk is kiterjed. Személyesen ismerjük őket, saját területükön, saját szolgáltatójukban hasonló attitűddel dolgoznak, mint mi.

Csomós Patrícia – független bába, babamasszázs oktató, laktációs szaktanácsadó

Amióta az eszemet tudom, foglalkoztatott mások segítése, támogatása. A középiskola után döntöttem el, hogy jelentkezem a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Tudományi Karán induló diplomás szülésznő szakra. Életem első szülését a gyakorlati óráim során láttam a Kútvölgyi Kórházban. Ekkor ugyan még nem láttam otthonszülést, de így is bebizonyosodott számomra, hogy körvonalazódni látszik az, amivel igazán foglalkozni szeretnék. A négyéves képzés gyakorlati ideje alatt megfordultam még a Honvéd Kórház szülészetén, végül a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházban találtam meg azt a két bábát (Gyurkovics Kati, Czövek Ági), akik mellett igazán jól éreztem magam, és akik rámutattak a háborítatlan születés lényegére. 2012-ben fejeztem be a főiskolát és még abban az évben született meg Levi fiam, akivel átélhettem a születés csodáját. 2014-ben kaptam a lehetőséget az Életfa Bábapraxistól, hogy csatlakozhassak. Majd 2 év otthonszülés-támogatás után megszületett második gyermekem: Beni is. Ő már a hálószobánkban. Így végre én is megtapasztalhattam milyen a teljes háborítatlanság. Vajúdás közben össze tudtam hangolódni babámmal, szülés után pedig békességben, meghittségben voltunk mi ketten és a családunk többi tagja. Összehasonlíthatatlan az érzés a kórházi és az otthoni szülés/születés között. Kívánom mindenkinek, aki az oldalunkra látogatva a soraimat olvassa, hogy megtapasztalhassa milyen, amikor nem siettetnek, nem adnak gyógyszert, nem okoznak felesleges fájdalmat… Mi, az Életfa tagjai, biztos, hogy mindent megteszünk értetek, hogy a leg beavatkozásmentesebb és leg örömtelibb élményetek legyen a várandósság, a szülés és a gyermekágyi időszak alatt.

Az alábbi képzéseken, tanfolyamokon vettem részt:

Újszülött CPR, Peter Cerny Alapítvány – 2014

Elsősegély, felnőtt CPR – 2014

Doterra aromaterápiás szülésfelkészítő kurzusa – 2014

Ayurvédia Akkreditált Ayurvédikus Babamasszázs Oktatói Képzés – 2014

IBCLC laktációs szaktanácsadó képzés – 2015

Vass Gabriella – Független Bába

A nevem Vass Gabriella (Lukácsi Gabriella néven születtem). 1988-ban, első  lányunk születésekor éreztem, hogy a szüléssel-születéssel kell-kellene  foglalkoznom. Innen még hosszú, vargabetükkel teli út vezetett addig, míg  bábaként lehettem jelen asszonyok mellett anyává válásuk útján. Hiszek benne,  hogy szükségem volt ezekre, minden, ami velem történt gazdagította az életemet,  s segített benne, hogy megismerjem önmagam. Meghatározó volt számomra mindegyik gyermekem szülése-születése is, melyek más-más módon erősítették meg bennem az elhatározást, hogy bába legyek. Az 5. után döntöttem úgy, hogy jelentkezem a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának szombathelyi kihelyezett képzésére, ahol 2008-ban végeztem szülésznő szakon. Gyakorlatomat az akkor természetes szüléséről ismert Szent Imre Kórházban töltöttem, ahol nagy örömmel töltött el, hogy kiváló szülésznőktől és szülész orvosoktól tanulhattam nem csak a tárgyi tudást, de azt az emberi hozzáállást, azt az alázatot is, amit nélkülözhetetlennek tartok.  Gyakorlatom után itt dolgozhattam önkéntes segítőként, majd egy évet beosztott szülésznőként is.

2006 márciusa óta tagja, majd 2008 óta Elnökségi tagja voltam az Országos Bábaszövetségnek. Itt, és munkám során ismerkedtem meg olyan bábákkal, akik otthonszüléseknél segítették a várandósokat. Csodálattal, tisztelettel figyeltem munkájukat, és azt az erőfeszítést, amit tettek azért, hogy az otthonszülés legálissá válhasson Magyarországon. Egyre erősödött bennem a vágy, hogy én is így dolgozhassak, ilyen szabadon kísérhessek szüléseket. Az egyik legjobb dolognak érzem, ami történhetett velem bábaként, hogy 2014 nyara óta tagja lehetek az Életfa bábapraxisnak. Egy teljesen más világ nyílt ki előttem.

Dolgozom még a Róbert Károly Magánkórház szülészetén, ahol azok mellett az asszonyok mellett tudok ott lenni várandósságuk és szülésük során, akik különböző okok miatt kórházban, de a természet rendje szerint szeretnének szülni.

Továbbképzések:

  • 1997-2002: TKBF – Asztrológia szak
  • 2004: 150 órás Pszichodráma
  • 2009: Bábafonó, Schüssler sók használat2010:  Magyar Hipnózis Egyesület, illetve Varga Katalin PhD, habil.doc (ELTE-PPK, Affektív pszichológiai tanszék) által szervezett, egészségügyi dolgozók számára indított SASOK (Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés)
  • 2010:  a PanArom Aromaterapeuta Iskola által szervezett speciálisan szülésznőknek indított aromaterápiás segítés és masszázs a várandósság- szülés- gyermekágy alatt, címmel indított tanfolyam.
  • 2011.és 2014 a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar 1. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján  „Neonatológiai alapismeretek és újszülött resuscitatio” című továbbképző tanfolyam
  • 2011.és 2014. Felnőtt Újraélesztő Tanfolyam.  European Resuscitation Council
  • 2011: a PanArom Aromaterapeuta Iskola Babamasszázs képzése.
  • 2014-        ELTE PPK perinatális tanácsadó szakirányú továbbképzés

Király Ágnes – Bába

Amikor édesanyám a születésemről mesélt, soha nem mulasztotta el hangsúlyozni, mekkora boldogság töltötte el, amikor végre megszülettem. Születésem történetében sok nehézség is szerepelt és nem nélkülözte a horrorisztikus elemeket sem, de ezeket anyukám a szülés természetes velejárójaként kezelte. De a boldogság, amit első sírásom hangjának hallatán érzett, felülírta minden fájdalmát, kimerültségét. Pedig nem ölelhetett magához a megszületésem után, még csak meg sem érinthetett. Tulajdonképpen jó ideig nem is látott. Néhány nappal később, a gyermekágyas osztályon aztán kibontott a pólyából, hogy tetőtől talpig megnézzen, amiért a nővér jól leszidta. Akkoriban 3 óránként fél órára kapták meg az anyák az újszülötteket szoptatásra. A babák öltöztetése, mérése, gondozása az ápolónők feladata volt.

Apukám dolga még nehezebb lehetett: amikor egy hetesen először látott, hozzám sem mert érni. Hónapokig nem vett a karjába, nehogy bajom essen, nehogy megbetegítsen. Akkoriban mindez így volt szokás. 1965-ben történt.

Amikor 1985-ben elkezdtem az egészségügyi főiskolát, már új szelek fújtak, igaz, inkább csak messzi országokban. De már hallottunk rooming-in elhelyezésről, igény szerinti szoptatásról, bőrkontaktusról. Védőnőnek tanultam. Szerettem azt a bizalmi viszonyt, ami szerencsés esetben a védőnő és az anya között kialakulhat, szerettem a családoknál időzni, még a nehéz helyzetben lévő, „nehezen nevelhető” szülőkkel is szerettem elbeszélgetni. Hihetetlen sokat tanultam a körzetemben élő anyáktól, nagymamáktól.

Néhány év múlva a tanulásnak egy új szintje következett számomra:  világra jött elsőszülött kislányom. Amikor az ő születésére készültem, valami olyat képzeltem a szülésről, mintha az egy nagy megmérettetés lenne, amiben én majd dalolva helytállok… De semmi ilyesmi nem történt. Nem volt megmérettetés és nem kellett helytállni. Az élmény hatalmas volt, szinte elviselhetetlen.

Másfél év múlva kisfiam született. Az ő születése egészen másmilyen volt. Nem rutinból ment, ahogyan elterveztem. Másmilyen kisbaba volt, mint az első gyermek. Meg kellett tanulnom másmilyennek is lenni.

A harmadik gyermekem otthon született. Banális ok miatt vágtam bele az otthonszülésbe, de az élmény, amivel gazdagodtam általa, elsöpört minden egyebet, ami addig az életemben történt. Azonnal tudtam, hogy ezt szeretném csinálni és semmi mást. Hamarosan elkezdtem otthonszülésekhez járni, és egy évvel később beiratkoztam a szülésznőképzőbe. Világszerte ismert és elismert, kiváló mesterre találtam Geréb Ágnesben, aki még barátságával is kitüntetett. Amikor egy bábakonferencián az egyik amerikai bába úgy nevezett: „other Ági”, tudtam, hogy ezzel nagy elismerést kaptam!

Ettől kezdve szülésekhez jártam. Nagyszerű embereket ismertem meg, különleges pillanatokban lehettem jelen és igen: nehézségekkel, félelemmel és üldöztetéssel küszködtem. Találkoztam a halállal, betegséggel is. Voltam perekben vádlott és jelenleg büntetett előéletűnek számítok. Bár napjainkra a máglya kiment a divatból, bábának lenni most sem könnyű… Szeretném, ha az a néhány bába, aki Magyarországon működik, támogatná egymást. Hivatásunk képes jobbá tenni a világot.

Gyermekeim felnőttek. Már nem tartozom ugyanahhoz a nemzedékhez, amelyikhez a most szülő anyák. Sok év telt már el az otthonszüléssel való első találkozásom óta és én sok szülésnél lehettem jelen. Úgy érzem, nagyon-nagyon szerencsés vagyok.

Törzsök Kata – Nemzetközi babamasszázs oktató, tánc – és mozgásterapeuta, kulturális antropológus

Nemzetközi Babamasszázs Oktató (CIMI) vagyok, a Nemzetközi Babamasszázs Egyesület (IAIM-UK) tagja, tánc- és mozgásterapeuta, kulturális antropológus, szociális munkás. Eddig a végzettségek. 1999 óta 10 éven át, tánc-és mozgásterápiás szülésfelkészítést („Pocak Tánc”), tartottunk (Pecsenka Nóra pszichológussal) pároknak, a budapesti Aktív Szülés Központban. Itt a hangsúly a testnyelven, annak megértésén, szavak nélküli kommunikáción volt/van, hogy a szülés alatti módosult tudatállapotban is megértsék egymást az együtt szülő párok. Ennek jelentősége óriási a szülés lefolyásában. Antropológusként a szülés körüli hagyományokat kutattam Nepálban és Indiában (1,5 év terepmunka), ahol is szintén az érintést találtam jelentős, támogató tényezőnek a szülés alatti és utáni időszak eseményeiben. Ezt követően az ELTE-PPK Affektív Pszichológiai Intézeti Központban Varga Katalin PhD-nál kezdtem doktori tanulmányaimat, a doktori disszertáció témája: szülés és érintés kapcsolata tradicionális kultúrákban. A babamasszázs oktató bizonyítványomat Londonban, Sylvie Hétu tréner szárnyai alatt szereztem meg.

Azért szeretem és csodálom az érintést, a táncterápiát és a babamasszázst, mert őszinte és egy olyan folyamatot támogat, amiben nem én vagyok fontos, az oktató, hanem a pár, illetve a szülő és gyermeke. Mert az ITT ÉS MOST illetve a FIGYELEM van a középpontban, amiben a leginkább hiszek. És akár a szülés misztikus helyzetét, akár a gyermeknevelést nézzük az első pillanattól kezdve, ezek bizony nagyon jól jönnek az eszköztárunkban. Szeretek párokkal dolgozni és imádom a gyerekeket, mert azt látom, hogy egy olyan világban élünk, ahol sem magunkra, sem egymásra nincs sok időnk, ezért jó, ha az az együtt töltött idő, minőségi együtt lét. Párommal, aki fotográfus sokat utaztunk a világban, saját gyermekünk még nincs.