Mit jelent informált döntést hozni?

Szerző: | 2023.dec.1

Ahhoz, hogy valaki megalapozott döntéseket tudjon hozni, megbízható és pontos információkkal kell rendelkeznie arról, hogy milyen lehetőségei vannak. Nagyon fontos lenne, hogy az információk semlegesek legyenek és kutatásokon alapuljanak. Sajnos ma kevés olyan szakember van országunkban, aki érzelemmentesen, tisztán tudományos alapokon nyugvó – evidence base – információval képes ellátni a hozzá fordulókat. Pedig informált döntést csak így lehet hozni. Ezek az információk a különböző beavatkozások előnyeiről/hátrányairól, a kockázatokról, a lehetséges szövődményekről szólnak illetve azokról a döntésekről, amelyeket a nőknek a jövőben esetleg meg kell hozniuk. Továbbá arról is, hogy a nőknek milyen lehetőségeik vannak az elkövetkező hónapokban, hetekben, órákban, mit tehetnek, milyen lehetőségeik vannak, mit próbálhatnak ki, egy esetleges döntési helyzetben, mi történhet ha így, mi ha úgy dönt…mi ha elfogad egy beavatkozást és mi ha elutasít. Előfordulhat a kapott tájékoztatással kapcsolatban nem értesz mindent. Ne aggódj, ez teljesen rendben van. Fontos, hogy szabadnak érezd magad, bátran tedd fel kérdéseidet. Ha úgy érzed, nem partneri alapon működik a kommunikáció, nem kapsz kielégítő, megnyugtató választ, gondolkodj a további együttműködéssel kapcsolatban. A segítő szakemberek kötelessége a hiteles tájékoztatás, a családoknak pedig jár az igényeiknek megfelelő információ.

Fontos, hogy megkérdezzük magunktól, megkapták-e ezeket az információkat tőlünk? Alaposak voltunk-e? Csak a magam nevében nyilatkozhatok, hogy a válasz sajnos túl gyakran – nem.
Azt is tudom, hogy a nők nehezen jutnak hozzá ezekhez az információhoz szülés előtt.

Fontos, hogy tudd, hogy a szülés mind lelkileg, mind fizikailag nehéz és csodálatos is egyben. Fontos a lelki felkészülés, a pozitív gondolkodás, az önbizalom építése és a jó élmények megélése.

Ezek miatt is, pusztán az, hogy egyenrangú beszélgetésbe kezdesz, már fél siker lehet. Az a tény, hogy megkapod azokat az információkat amire szükséged van ahhoz, hogy aztán döntéseket tudj hozni, mind a várandósgondozásod során, mind pedig később a szülésed kapcsán – szimplán ez – befolyásolhatja az egész várandóssággal/ szüléssel kapcsolatos tapasztalataidat, élményeidet és megélésedet.

Számunkra fontos, hogy a hozzánk fordulókat megfelelő információval lássuk el, lehetőleg már a várandósság elején, hogy aztán a különböző helyzetekben meg tudják hozni saját döntéseiket, hogy úgy érezzék, ők irányítják a szülésüket, hogy a kapott részletes információk birtokában önállóan dönthessenek és ezáltal hozzájáruljanak a jobb szülésélményhez.
Ez minden nő joga a szülés során, és ezt mi tiszteletben kívánjuk tartani.

Íme néhány hasznos kérdés még, ami segíthet, ha felteszitek és azzal akivel készülni fogtok, együtt gondoljátok tovább, megbeszélitek:

  1. Milyen előnyökkel jár…?
  2. Mik a hátrányai/kockázatai…?
  3. Ha úgy döntök,….. milyen egyéb kezeléseket/beavatkozásokra kell számítsak?
  4. Mi mást próbálhatunk ki először vagy helyette?
  5. Mi történhet, ha várunk pl 1-2 órát?
  6. Mi történhetne, ha nem tennénk semmit
A nap, amikor szárnyakat kaphatsz…

A nap, amikor szárnyakat kaphatsz…

Emily Perl Kingsley a Welcome to Holland című rövid írásában a születést és az utazást állítja párhuzamba -... Emily a Sesame Street című műsor szerzője. 1974-ben született a fia, Jason Kingsley, és Down-szindrómás. Valahogy így hangzik ez a párhuzam: „mikor az ember...

Hogyan válasszunk bábát/szolgáltatót?

Hogyan válasszunk bábát/szolgáltatót?

Amikor ennek az írásnak nekifogtam, vettem egy nagy levegőt. Olyan sokrétű ez a kérdés…. A szülés sok szépsége közül, az egyik pont  abban rejlik, hogy senki sem tudja előre megjósolni, hogyan alakul majd.  Mikor bábát választunk, akkor ehhez az ÚThoz keresünk...

Olvass velünk ... 🙂

Szakma, kutatás, lélek, időutazás, vendégposztok. Kitekintés, befelefordulás. Ülj egy kényelmes fotelbe forró itallal, vagy épp árnyékba vízparton. Olvass velünk, utazz velünk, mi pedig elkísérünk az Úton.

MENÜ