Információs alkalom érdeklődőknek február 24-én 17 órától ONLINE eletfababapraxis@gmail.com

Vízben szülés – félelmek, statisztikák

Blog

A víz természetes fájdalomcsillapító! 

  • 2012-ben, (Torkamani) vizuális analóg skálát alkalmazott és közel 2000 édesanyát kérdezett meg szülés után, hogyan élték meg a  fájdalmat? (0-10-ig)
  • Vízben szülésnél az átlag: 3,53
  • Szülőágyon: 6,96
  • Epidurális érzéstelenítés mellett szülőágyon: 4,6

    

Tehát arra következtethetünk, hogy habár az epidurális érzéstelenítés fizikailag jobban kéne, hogy enyhítse a fájdalmat, a nők többsége mégis pozitívabban élte meg, ha vízben vajúdhatott, szülhetett. Ez bizonyítja az is, hogy a vízben szült anyák többsége már az első egy éven belül elgondolkozott az újabb gyermekáldáson, míg a szülőágyon szültek közül kb. 1/3-ad tette ugyanezt a szülés utáni első egy évben.

A vízben szült nők 79%-ánál a „hands-off delivery” avagy „el a kezekkel a gáttól” elvet alkalmazzák..

Azt látták a kutatások alapján, hogy vízben nagyobb rá az esély, hogy a gát ép marad. Amennyiben mégis repedne, akkor maximum első és másodfokú gátrepedés fordul elő. Olaszországban (Henderson) 2014-ben: 1519 vízben szülésből 0,3% harmad fokú és 0 negyed fokú gátsérülést jegyzett fel.

Fertőzésveszély?

Újszülöttek microbiom-ját vizsgálták 2004-ben, (Fehervary), Németország: születés után azonnal levették a kenetet és nem találtak eltérést baktériumflóra szempontból azoknál, akik vízben szültek, vízben vajúdtak, illetve víz nélkül szültek. Sőt, a vízben született babák kenetvétele után ugyanazok a baktériumok kisebb számban fordultak elő, mint a szülőágyon született babáknál, így azt feltételezik, hogy a víz „higítja“ a baktériumok mennyiségét.

Ezért „szárazföldi“ szülésnél 1 % esélyt adtak arra, hogy a baba megfertőződik, míg vízben szülésnél 0,6 % ennek az esélye.

A kutatások során egy édesanyánál sem fordult elő a szülés utáni fertőzés.

A vizsgálatok nehézsége, hogy egy ugyanazon nőnek nem lesz vízben és nem vízben szülése egyszerre, tehát a kontroll csoport hasonló korú, alacsony rizikóbesorolású, nem vízben szült nők voltak.

Magyarországon otthonszüléseknél valósul meg leginkább a vízben szülés kényelme és nyugalma, mivel kb. 400-600 literes űrtartalmú, felfújható, vastag falú medence áll a szülő nők rendelkezésére. Az Életfa Bábapraxisnál a nők 75 % használja a víz fájdalomcsillapító hatását vajúdás közben és a babák 25 % -a születik végül vízben.

 Felhasznált források:

  • evidencebasedbirth.com
  • Torkamani: The effects of delivery in water on duration of delivery and pain compared with normal delivery
  • Henderson: Labouring women who used a birthing pool in obsteric units in italy: prospective observational study
  • Fehervary: Water birth: Microbiological colonisation of the newborn, neonatal and maternal infection rate in comparison to conventional bed deliveries

 

Szerző: Csomós Patrícia

„A vízben szülés – ugyanolyan biztonságos mint a „szárazföldi” szülés!“

 Jelentette ki 2014-ben az American College of Nurse Midwives (ACNM), American Association of Birth Centers (AABC) és a Royal College of Midwives (RCM).

Közel 4000 szülést vizsgáltak „helyben“ (Amerikában) és összesen 28 000 szülséről gyűjtöttek kutatásokat, melyek alapján kijelenthető, hogy alacsony rizikófaktorú nők esetében vízben szülni ugyanolyan biztonságos, mint szülőágyon!