Információs alkalom érdeklődőknek február 24-én 17 órától ONLINE eletfababapraxis@gmail.com

Szülés után – segítségre van szükségem

Szerző: | 2018. 09.16.

After the Birth, what a family needs – fordította Schanda Mónika

Gloria Lemay szüléses blogjából fordítok ma egy cikket, ami már évek óta a kedvenceim közé tartozik. Gloria több évtizede otthonszülős bába és aktivista Kanadában, a blogját érdemes eredetiben is olvasni:

http://wisewomanwayofbirth.com

Az általam lefordított bejegyzés annál is fontosabb, mert Magyarországon még jobban hadilábon állunk a segítség kéréssel, és sokszor még a segítség elfogadásával is, mint a tenegeren túlon. Arról nem is beszélve, hogy a fiatal családok önállóságának, intim idejének a tiszteletben tartása is fontos a tágabb család, barátok részéről. De mégis mindenki érzi, hogy szükség lenne segítségre, sőt szívesen tenné is azt, csak nem tudja, hogyan. Ehhez ad segítséget ez a cikk.

Amire a családnak szüksége van szülés után

„Szóljatok, ha bármiben tudok segíteni a baba születése után.”…
„Csak szóljatok, ha bármire szükségetek van.”…”Ha bármit tehetek, hívjatok.”

A legtöbb várandós hallja ezeket a kijelentéseket a családtól, vagy barátoktól, de mégis félnek kérni akkor, amikor térdig járnak a szennyesben, vetetlen ágyakban, porcicákban, és a pult roskadozik a koszos edénytől. „Jól vagyok, remekül boldogulok, az anyaság isteni, minden hozzám tartozik, és a párom is bírja az iramot”, nos, ez a mítosz keményen tartja magát a gyermekágyasok világában. Ha haboznál segítséget kérni, vagy konkrét kérdésekkel fordulni emberek felé, azt javaslom, hogy küldd el a családodnak és barátaidnak a következő listát. Ezek csupa olyan dolgok, amiket úgy találom, hiányoznak minden kisbabás házból. A kívülállók tulajdonképpen lelkesen megoldják az új szülők  problémáit, de sok nézeteltérés van a tekintetben, hogy mit szeretnének, és mi szükséges…

  1. Vegyél nekünk WC papírt, tejet és finom teljes kiőrlésű kenyeret.
  2. Vegyél nekünk egy új fedeles szemetest és 6 db fekete pamut bugyit( Méret:…)
  3. Csinálj nekünk egy klassz nagy salit fetasajttal, fekete olajbogyóval, pirított mandulával, bio ropogós zöldekből, házi öntettel mellé. Add be, és menj utadra azonnal. Vagy vegyél nekünk fagyasztott lasagnát, fokhagymás pirítóst, egy zacsi salátát, egy nagy üveg dzsúszt, és valami sütit desszertnek. Add be, és menj utadra azonnal. (helyettesíthető bármely kedvenc étellel, itallal, a fordító)
  4. Gyere át kb. délután 2-kor, és fogd meg a babát, amíg én lezuhanyozok, aztán segíts ágyba feküdni a babával, és hajtogasd össze a tiszta ruha kupacokat, amik a kanapén, ágyakon, szobasarkokban gyűltek össze. Ha még nincs mit hajtogatni, akkor gondoskodj róla, hogy legyen!
  5. Gyere át 10-kor, csinálj nekem tojást, pirítóst és egy fél grapefruitot. Takarítsd ki a hűtőt, és kérdés nélkül dobjál ki mindent, ami gyanús, megbízom az ítéletedben.
  6. Tegyél egy táblát az ajtónkra ezzel a szöveggel: „Kedves barátok és családtagok, a mamának és a babának pihenésre van szüksége. Kérlek, gyere vissza egy hét múlva, de telefonálj előbb! Minden adományt és főtt ételt örömmel elfogadunk. Köszönjük, hogy törődsz ezzel a családdal.”
  7. Gyere át játszóruhában és porszívózz fel a házban és törölgess port, majd menj el csendben. Fáraszt a beszélgetés és teázgatás a látogatókkal, de a lelkemet felüdíti, ha úgy pihenhetek, hogy tiszta, rendezett környezetre ébredhetek.
  8. Vidd el a nagyobb gyerekeimet igazán élményteli délutánra a parkba vagy a Csodák Palotájába, és etesd meg őket egészséges kajával.
  9. Gyere át, hogy a páromnak lehessen egy kétórás kimenője kávézóba, sörözőbe, hocky pályára, vagy más örömteli kikapcsolódáshoz.
  10. Főzzél nekem egy hatalmas lábas zöldséglevest és utána takarítsd ki a konyhát egészen. Végy egy nagy szemeteszsákot és ürítsd ki a szemeteseket a házban, tegyél tiszta zsákokat mindenhová.

Ezek olyan kedvességek, amiket az új család örökké emlegetni és értékelni fog. Egyszerű ajándékokra pénzt költeni, de az igazán értékelhető dolgok a fenti testi, lelki szolgálatok. A családotok és barátaitok legtöbbje nem tudja, mit tehetne, ami nem tolakodó. Nem tudnak 40 órát szánni a segítésetekre, de boldogan rászánnak 4 órát. Ha 10 embernek megengeded, hogy 4 órát segítsen, megkapod a 40 óra pihent felnőtt támogatást, amire tényleg szükséged van, amikor kisbaba van a házban. A „Segítségre van szükségem” ima csodákra képes!