Információs alkalom érdeklődőknek június 27-én 17 órától eletfababapraxis@gmail.com

Szoptatási tanácsadóink

Móni2

Schanda Mónika
Telefon:
0620-395-5174
Email:
monika@schanda.hu

Patrícia (2)

Csomós Patrícia
Telefon:
0620-200 0080
Email:
csomospatri@gmail.com

A szülés utáni látogatások egyik fontos teendője a szoptatási gyakorlat támogatása

Schanda Mónika bába

IBCLC szoptatási tanácsadó

Móni2Három gyerekemet nagy örömmel szoptattam 1-1,5 évig. Nem volt mellgyulladásom, nem apadt el a tejem váratlanul, nem történtek galibák. Úgy tekintek vissza ezekre az évekre, mint a paradicsomi boldogság idejére. Az is igaz, hogy fel sem merült bennem a kétely, hogy vajon tudom-e őket szoptatni? Természetesnek vettem, hogy az ember szül, aztán szoptat, ez az élet rendje. Szerencsére nagyon támogató gyerekorvosunk volt, aki mindig azt mondta: „csak lazíts, és csinálj mindent úgy, ahogy eddig.” És ez be is vált nálunk. Akkor még nem voltam bába, sem szoptatási tanácsadó, ez még a múlt században történt.

Az elmúlt tíz évben a szülés körül ténykedve kórházban és otthon is meglepődve tapasztaltam, hogy milyen sok anya küzd szoptatási nehézségekkel. Miért is van szükség szoptatási tanácsadókra? http://www.ibclc.hu/miert_van_szukseg

Éreztem, hogy a saját szoptatási tapasztalatom, amely lényegében problémamentes volt, nem elég arra, hogy segíteni tudjak. Ezért  elvégeztem a Szoptatásért Magyar Egyesület 40 órás tanfolyamát, majd a SOTE nemzetközi szoptatási tanácsadó (IBCLC ) vizsgára felkészítő posztgraduális képzését, és sikeres vizsgát tettem 2011-ben.

Szülésfelkészítő tanfolyamunk részeként igyekszünk hangsúlyt fektetni , minél több  információt átadni a szoptatással kapcsolatban annak érdekében, hogy az zökkenőmentesen valósulhasson meg, bár tudjuk azt, hogy az anyák a várandósság alatt leginkább csak a szülésig látnak el, az foglalkoztatja őket leginkább.

Bábai gondoskodásunk fontos része, hogy  a baba születése után bőrkontaktusba kerüljön anyjával, zavartalanul tölthessék együtt az első órákat. Ez alatt a baba megtalálhatja a mellet, illetve, ha szükség van rá, segítjük az első mellre helyezést, a kényelmes szoptatási póz megtalálását, a helyes mellre tapadást, annak érdekében, hogy a később kialakuló problémákat megelőzzük. Igyekszünk mindezt akkor is megvalósítani, ha valamilyen okból kórházba kell kísérjük a szülő anyát.

A szülés utáni látogatások egyik fontos teendője a szoptatási gyakorlat támogatása.

A szoptatással, csecsemőtáplálással kapcsolatos kérdések , problémák végigkísérhetik az egész csecsemőkort, a későbbiekben is szívesen megyek házhoz vagy adok tanácsot telefonon, illetve kereshetik kolléganőimet: http://www.ibclc.hu/elerhetoseg

Csomós Patrícia bába

IBCLC szoptatási tanácsadó

Patrícia (2)Első gyermekem születése után szembesültem először a szoptatás nehézségeivel…hát mit is mondjak róla…azt hiszem a „csillagokat láttam” is enyhe kifejezésnek tűnik még évekkel későbbről visszagondolva is. Emlékszem, hogy legtöbbször azt emlegettem az ismerőseimnek, hogy „még  5 gyereket szülnék inkább, csak a szoptatás ne lenne”. A túl sok tej problémával, a mellgyulladásokkal, a fájdalmas szoptatással, az ebből is adódó meg nem szűnő babasíróssággal szülés után hónapokig szenvedtem. Sajnos se a védőnőnk, se a gyerekorvosunk nem tudott semmi bíztatót mondani a témában. Javaslatra előkerült a bimbóvédő és a kiscumi is, de valahogy mégis sikerült kitartanom az anyatejes táplálás mellett, mert már akkor is éreztem, hogy ez a legfontosabb és legjobb táplálék a gyermekeinknek. Miután túléltem valahogy az első kritikus hónapokat, szerencsétlen módon csak utána találkoztam a szoptatási tanácsadó kifejezéssel és később jelentkeztem is az egy éves IBCLC képzésre.

A képzés fantasztikus volt, tátott szájjal hallgattam az előadásokat, miközben szörnyülködtem mennyire más gyakorlatot folytatnak még a kórházakban (tisztelet a kivételeknek), mennyire mást tanítanak a főiskolákon. Mondhatni 20 éve elavult módszereket, így nem csoda, hogy az édesanyák többsége (mint ahogyan én is) már az intézményből hazaérve téves információkkal ellátva rengeteg nehézségbe ütközik.

Azóta a tőlem telhető maximális módon próbálok segítséget nyújtani és hasznos információkkal ellátni a kismamákat, akik bármilyen szoptatási nehézséggel küszködnek.

Jelenleg én tartom az Életfa szoptatásról szóló tanfolyami alkalmait is, így igyekszem átadni a megfelelő információkat egy jó kezdethet, mert hiszem, hogy a szoptatás nem csak a táplálékot jelenti a kisbabák

Hasznos linkek, oldalak, könyvek

ahol bizonyítékokon alapuló, megbízható szoptatási tanácsokat találhat

 

A szoptatáshoz, az újszülöttel való élethez kapcsolódó egyéb hasznos oldalak:

  

Hasznos könyvek:

Irodalom angol nyelven:

  • LLL International: The Womanly Art of Breastfeeding, 8th edition, Ballantine books, New York
  • Dr William Sears: The attachment parenting book