Szénási Rita – bába, IBCLC szoptatási szaktanácsadó

Már gyermekkorom óta foglalkoztatott a szülés-születés témaköre, mások segítése, támogatása. Elhivatottságomat tovább erősítette gyermekeim születése, amikor is közvetlenül megtapasztaltam az otthonszülés csodáját.

Ismerjetek meg minket – Rita

Szerző: | jan 24, 2019

A középiskola után elvégeztem egy három éves szülésznő képzést. Ebben az időszakban ismerkedtem meg az otthonszülés lehetőségével, ami nagy hatással volt rám. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy a kismamák humánusabb, háborítatlan körülmények között történő szülészeti ellátását szeretném segíteni.

Elhivatottságomat tovább erősítette gyermekeim születése, amikor is közvetlenül megtapasztaltam az otthonszülés csodáját. A vajúdás és a szülés során átéltem azt az őserőt, ami ott él bennünk, nőkben.

Időközben dúlaként segédkeztem otthonszüléseknél. Éreztem, hogy ez az én utam. A második gyermekem születése után a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szülésznői diplomát szereztem. A gyakorlatomhoz tudatosan egy nyitott szemléletű kórházat választottam. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban Magyarországon egyedülálló módon az úgynevezett „alacsony kockázatú” szüléseket orvosok helyett szülésznők vezették. Ez számomra hatalmas gyakorlati, szemléleti előnyt és tapasztalatot jelentett.

2012 óta járok bábaként otthonszülésekhez. Az elmúlt években sok-sok szülést kísértünk bábatársammal együtt, mely idő alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. A hozzám forduló édesanyákat és családokat a legjobb tudásom szerint támogatom a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak során. Ezúton is köszönöm megtisztelő bizalmukat.

2019 január elsejétől IBCLC szoptatási szaktanácsadóként is tevékenykedem. Hiszem, hogy az anyák a szoptatás által sokat tehetnek saját maguk és gyermekeik egészséges testi és lelki fejlődéséért. Én ehhez minden szükséges információt és segítséget megadok számukra.
Köszönöm a családomnak, férjemnek, gyermekeimnek, továbbá barátaimnak, hogy mindenben mellettem állnak és támogatnak.

Az alábbi képzéseken, tanfolyamokon vettem részt:

  • Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskola és Szakképző Intézet: Szülésznő OKJ 5.4 (1997-1999.)
  • Panarom Natúrkozmetika Kft.: szülésznőknek szóló aromaterápiás képzés (2011.)
  • Peter Cerny Alapítvány: újszülött újraélesztési tanfolyam (2012., 2014., 2016.)
  • Emergency First Response Kft.: felnőtt újraélesztési tanfolyam (2012., 2014., 2016.)
  • Homeopátiás Baráti Kör: „Biokémiai sók alkalmazása a védőnői gyakorlatban” című akkreditált továbbképző tanfolyam (2012.)
  • Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar: Szülésznő Bsc (2008-2012.)
  • Semmelweis Egyetem Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézet: IBCLC szoptatási szaktanácsadó (2017-2019.)

Publikáció:

  • Nővér c. folyóirat 2013. 26. Évfolyam 2. szám: Gátmetszési gyakorlat hazánkban