Filozófiánk

A mai bábaság az ősi művészet és a modern tudomány ötvözete 

A mai bábaság az ősi művészet és a modern tudomány  ötvözete. A bábai ellátás magába foglalja a fizikai, érzelmi, lelki támogatást. Fontos számunkra, hogy a szülésre mint természetes folyamatra tekintünk, hisz a szülés egy normális élettani folyamat. Hiszünk, bízunk a női testben, tudjuk, hogy a legtöbb esetben orvosi beavatkozás nélkül képes világra hozni egy gyermeket.  A várandósságra, szülésre, gyermekágyra testi és lelki folyamatok összességeként tekintünk. “Ha a Földet gyógyítani szeretnénk, a gyógyítást a születésnél kell kezdenünk”. A bábai modell, gondozás lényege, hogy kísérjük és nem vezetjük a történéseket, abban támogatjuk a családokat, a nőt, amit szeretne és ez helyszíntől független. Folyamatos, igény szerinti ellátás, fizikai-lelki szempontok figyelembe vételével. Türelem, személyes odafordulás, tisztelet azok felé, akiket kísérünk, és emellett a természet és az Élet felé is. Egyszerű dolgok ezek, és szakirodalmak által bizonyítottan működnek felesleges beavatkozások nélkül. Kísérni egy család, egy nő életének ezt a részét,  megtiszteltetés, szentélybe lépés, ahova belépni csak mezítláb lehet. Tudjuk, hogy nem mindenkinek jó az otthonszülés, viszont szeretnénk, hogy azok, akik ezt az utat választják, biztonságban, és törvényes keretek között megtehessék.

Mit várhat attól a szakembertől, aki a gondoskodás bábai modellje szerint folytatja gyakorlatát?

(A  fenti címmel megjelent kiadványt a Citizen for Midwifery   honlapján lehet olvasni. Magyarra fordította Noll A.Nandu.)

Tiszteletteljes bánásmódot

 • Gyengéd, támogató gondoskodást, amely tiszteletben tart téged, a családodat és a hitrendszeredet.
 • Informált döntéseid tiszteletben tartását az orvosi szűrővizsgálatok, ajánlások és beavatkozások tekintetében.
 • Hajlandóságot szülési terved támogatására, beleértve bármely és bárhány családtagod és/vagy barátodat is, aki(k)nek jelenlétét tervezed a szülésnél.
 • Szabadságot arra vonatkozóan, hogy mozogj, egyél, fürödj – tégy bármit, ami segít a vajúdás és a szülés közben; a bábád nem “tilt meg” vagy “enged meg” semmit, hanem türelmesen támogat és utat mutat, ha szükséges.
 • A szülés és születés folyamatának tiszteletét, amint az egy sajátos módon kibontakozik minden egyes alkalommal. A várandósság és a szülés bámulatos, ám valójában normális folyamatai az életnek, s a nők teste úgy van megalkotva, hogy képes legyen rá. Minden nő élménye különleges, egyszeri és megismételhetetlen.
 • Tiszteletteljes gondoskodást a szülés helyszínétől függetlenül, habár jelenleg ez a fajta gondoskodás leggyakrabban otthon és születésközpontban lelhető fel.

Személyes figyelmet

 • Olyan várandósgondozást, amely rengeteg időt szentel a kérdéseknek és a válaszoknak – találkozónként legalább 30-60 perc az átlagos.
 • Tartalmas beszélgetéseket, amelyek segítenek feltérképezni és megoldani mindazokat a félelmeket és aggodalmakat, amelyek téged vagy a családodat foglalkoztatják.
 • Őszinte odafigyelést, amelynek segítségével bizalomteli, támogató kapcsolat alakul ki a bába, te és a családod között, és amely segít, hogy természetesen és biztonságban vajúdj, szülj.

Rengeteg információt

 • Sok-sok információt a várandósságról, a szülésről és az újszülöttről, valamint a szoptatásról és az újszülött gondozásáról is.
 • Javaslatokat arra vonatkozóan, hogy hogyan törődhetsz a lehető legjobban magaddal és a kisbabáddal.
 • Bátorítást és gyakorlati javaslatokat a helyes táplálkozásra és az egészséges életmódra vonatkozó választási lehetőségekről.
 • Teljes körű információt bármilyen javasolt szűrővizsgálatról, eljárásról vagy kezelésről, hogy informált döntést hozhass az ellátásoddal kapcsolatban.

A gyermekvárási ciklus megfelelő nyomon követését

 • Rendszeres és alapos vizsgálatokat saját magad és a babád számára a várandósság és a vajúdás alatt, valamint a gyermekágyas időszakban, hogy meggyőződhessetek arról, hogy mindkettőtök egészséges és jól van.
 • Diagnosztikus technológiák alkalmazására vonatkozó javaslatokat, ha szükséges.
 • Tervek elkészítését – veled közösen – váratlan fejlemények és ritka vészhelyzetek esetére.
 • Ha szükséges, más egészségügyi szakemberekhez utalást vagy a szülés tervezett helyszínének megváltoztatására irányuló javaslatot.
 • Szakértelmet a normális, természetes szülés terén. Mivel a bábák a normális várandósság és szülés szakértői, tapasztaltak a normális szülés lehetséges variációit illetően és felismerik azon állapotok korai jeleit, amelyek nem “normálisak”, beleértve azokat a betegségeket vagy komplikációkat, amelyek esetenként előfordulhatnak a várandósság vagy a szülés folyamán.

A testedbe vetett bizalmat

 • Segítséget abban, hogy felfedezhesd saját tested képességét arra, hogy életet adjon a maga módján, a maga idejében.
 • Mindenféle rutinszerű kezelés vagy önkényesen kitalált “menetrend” elkerülését, amely beleavatkozna a tested egészséges folyamataiba a vajúdás és a szülés során.
 • Valódi személyre szabott gondoskodást, az intimszféra tiszteletben tartását és természetes szülést.
 • Támogatást abban, hogy elvégezhesd a szüléssel járó munkát. Ahelyett, hogy valaki más “megszülesztene” (“levezetné” a szülést), arra kapsz bátorítást és megerősítést, hogy a saját kisbabádat te magad szüld meg!

Természetes kényelmi intézkedéseket

 • Segítséget abban, hogy a vajúdással járó kellemetlen érzeteket kezelni tudd. A bábák tapasztalata szerint a biztatás, a masszázs, a relaxáció, a vízben vajúdás, a testhelyzetek változtatása és más segítő technikák gyakran igen hatásosak.
 • A vajúdás folyamatának támogatását és segítséget abban, hogy a kisbabádat gyengéden és szeretetteljesen hozd a világra.
 • Segítséget abban, hogy elkerüld azokat a kockázatokat (saját magad és a babád számára), melyek számos szabványos orvosi technika és kórházi protokoll alkalmazásával összefüggésben állnak.

Olyan segítőt, aki veled marad

 • Odafigyelő, érzékeny, a szükségleteidre hangolt gondoskodást és érzelmi támogatást a teljes vajúdás alatt. Kutatások igazolják, hogy egy “rokonszenves asszonytárs” közelsége a teljes vajúdás és szülés alatt csökkenti a komplikációk és a szükségtelen császármetszés előfordulásának valószínűségét. A gondoskodás bábai modellje magában foglalja, hogy a bábád veled marad és “anyai gondoskodásban részesíti az anyát”.
 • Gyermekágyas gondoskodást és segítséget a szoptatásban. Miután megszületett a kisbabád, a bába veled marad, amíg a szoptatás beindul és mindketten kényelmesen elpihentetek. A bába időpontot egyeztet veled szülés utáni látogatásra, amelyen ellenőrizheti a te és a kisbabád állapotát, valamint válaszolhat a kérdéseidre.

© 1996-2007 Midwifery Task Force, All Rights Reserved

A szülő nő a főszereplője annak az ősi drámának, amelynek során az élet új életet hoz létre. A bábai modell felismeri a test, a lélek és a tudat alapvető egységét… A bábai modell a várandósságot és a szülést természetes és egészséges folyamatnak tekinti, amelyben minden anya és kisbaba elválaszthatatlan egységet képez.

Ina May Gaskin